Jesienno-zimowa dieta Malucha — czyli na jakie produkty postawić w jadłospisie dziecka
Jesienna dieta, zarówno dużych jak i małych, różni się znacząco od tej wiosennej i letniej. Ograniczony dostęp do świeżych owoców i warzyw często sprawia, że jadłospis w tym czasie jest znacznie uboższy w ważne składniki i witaminy. Jakie składniki powinny znaleźć w posiłkach aby jesienna dieta wspierała prawidłowy rozwój i odporność dzieci?
Jesienno-zimowa dieta Malucha
Niezaprzeczalnym symbolem jesieni jest dynia. Nie tylko ze względu na intensywnie pomarańczowy kolor ale również przez okres jej występowania. To warzywo spotkać można w sklepach już od połowy sierpnia, a sezon na nią kończy się wraz z pierwszymi przymrozkami. Dynia do doskonałe warzywo dla niemowląt i dzieci — znana jest ze słabej zdolności wiązania azotanów (szkodliwych zanieczyszczeń pochodzących z nawozów) oraz metali ciężkich z gleby przez co jest niezwykle łagodna dla małych brzuszków. Jednak to nie tylko “czystość” dyni sprawia, że jest idealnym jesiennym składnikiem diety. Warzywo to bogate jest bowiem w ważne pierwiastki budulcowe, takie jak cynk (szczególnie ważny w budowaniu odporności Malucha) żelazo, wapń, magnez, potas czy fosfor i miedź. Dodatkowo w jej składzie znajdziemy pektyny (błonnik pokarmowy), które naturalnie i łagodnie wspierają trawienie i cały układ pokarmowy (oczyszcza przewód pokarmowy, zapobiegając np. zaparciom u dzieci). Wśród dobroczynnych właściwości dyni nie należy zapominać o zawartych w niej witaminach. Główną z nich jest prowitamina A, która oddziałuje dobroczynnie na wzrok i odporność dziecka. Dynia ma też sporo potasu, fosforu, witaminy C, witaminy PP oraz witamin z grupy B, zwłaszcza B1 i B2.
Innym cennym produktem w jesiennej diecie dziecka okaże się burak. Warzywo to, choć posiada niewiele witamin, ma lecznicze właściwości dzięki zawartości betalainy (czerwonego barwnika), która między innymi posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe — niszczy wolne rodniki. Dodatkowo buraki obfitują w składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, magnez, mangan i fluor. Znane są również ze swych właściwości krwiotwórczych — m.in. zapobiegają anemii i wspierają układ krwionośny.
Wartym uwagi owocem, który powinien zagościć w diecie Malucha są śliwki (tylko dla dzieci po 8 miesiącu życia). Znane są głównie z dobroczynnych właściwości na układ pokarmowy — poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie, zapobiegają zaparciom. Ponadto bogate są w witaminę A i rzadko występującą w owocach witaminę E, które to uznawane są za cenne przeciwutleniacze wspierające odporność poprzez ograniczenie rozwijania się wolnych rodników. Wśród innych ważnych składników śliwek wymienić należy potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają również wiele witamin z grupy B.
Starsze dzieci docenią w swej diecie pigwę. Niesłodzone soki i dżemy z pigwy nie tylko są smaczne, ale i bogate w cenne wartości odżywcze. Owoc ten bowiem znany jest ze swej wysokiej zawartości witaminy C wspierającej odporność. Dodatkowo w składzie tego jesiennego owocu znaleźć można witaminy z grupy B. Ponadto owoce pigwy zawierają wiele związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor.
O jesienno-zimowym jadłospisie Malucha warto również pomyśleć już latem. Dlaczego? Zamrożone latem warzywa i owoce lub wykonane z nich przetwory urozmaicą ubogą dietę, wspierając ją w spotykane jedynie latem witaminy i minerały. Innym dobrym sposobem na zatrzymanie letnich smaków może okazać się suszenie produktów spożywczych. Suszone plasterki marchewki czy jabłek są doskonałą i przede wszystkim zdrowszą alternatywą popularnych przekąsek dla dzieci.
Przeczytaj również