×
Przeziębienie w trakcie ciąży

Jesień to ulubiony sezon grzybiarzy i sadowników. Znaczna część społeczeństwa jednak jesienną aurę kojarzy z rozpoczęciem się sezonu na przeziębienia. Co raz większe różnice temperatur, duża wilgotność powietrza, porywiste wiatry i silne deszcze sprzyjają rozwojowi infekcji. Na szczęście na rynku nie brakuje środków leczniczych niwelujących pierwsze objawy przeziębienia. Co jednak jeśli jesteśmy w ciąży i zaobserwowałyśmy u siebie katar, kaszel lub gorączkę. Jak naturalnie radzić sobie z infekcją nie szkodząc maluszkowi? Radzimy!

Przeziębienie w trakcie ciąży

Do klasycznych objawów przeziębienia zalicza się m.in. gorączkę lub stan podgorączkowy, katar, kaszel, ból głowy i gardła oraz gorsze, „niewyraźne” samopoczucie. Niestety kobiety w ciąży są szczególnie narażone na wystąpienie przeziębienia. Jest to w dużej mierze spowodowane obniżeniem odporności — organizm ciężarnej jest zmuszony obniżyć swój poziom ochrony, by nie odrzucić płodu. Taki spadek ogólnej odporności wiąże się z większym ryzykiem infekcji. Dlatego właśnie w ciąży, zwłaszcza jeśli przypada ona na sezon podwyższonego ryzyka zachorowań, warto wspomóc układ odpornościowy. Najlepszym na to sposobem jest zbilansowana dieta, bogata w witaminy i cenne mikroelementy. W jadłospisie przyszłej mamy, chcącej zadbać o swój układ immunologiczny powinny znaleźć się produkty bogate w: witaminę D, witaminę C, żelazo, cynk, magnez i kwas foliowy. Pod okiem lekarza można również suplementować dietę, zwłaszcza zimą, kiedy w naszej szerokości geograficznej mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców.

Gdy mimo zdrowej diety wystąpią u nas pierwsze objawy infekcji w ciąży nie musimy od razu biec do lekarza. Przy łagodnych symptomach warto spróbować domowych sposobów na przeziębienia. Nasze babcie w takich sytuacjach ratowały się czosnkiem, syropem z malin, miodem czy syropem z cebuli.

Czosnek uznawany jest za naturalny antybiotyk dzięki swoim właściwościom likwidującym drobnoustroje. Dodatkowo czosnek jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy m.in. z grupy flawonoidów, witaminy B6, B1 oraz C, składników mineralnych, zwłaszcza manganu, a także związków śluzowych oraz siarkowych. Aby wspomóc organizm w walce z infekcją warto jeść 2-3 ząbki surowego czosnku dziennie — należy zgnieść go na 10 minut przed zjedzeniem (podczas zgniatania otwierają się błony komórkowe, które uwalniają allinazę — enzym, pod wpływem którego powstają związki wykazujące działanie antybiotykowe, przypominające właściwości penicyliny).

Cebula, podobnie jak ma to miejsce w przypadku czosnku, wykazuje właściwości lecznicze i wspierające odporność. Dzieje się tak za sprawą witaminy C, w którą bogate jest to warzywo. Wśród innych cennych składników cebuli wymienić należy również fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem. Cebule można jeść surową, dodając ją np. do kanapek, sałatek lub innych dań niewymagających termoobróbki tego warzywa. Obecnie jednak wśród ciężarnych dużą popularnością cieszy się babciny syrop z cebuli: drobno pokrojoną cebulę należy umieścić w naczyniu z przykryciem, np. słoiku, a następnie zasypać cukrem (warstwy cebuli i cukru można ułożyć w naczyniu naprzemiennie lub wymieszać cukier i cebulą łyżką) — cukier można zastąpić miodem. Do naczynia dodać można również trochę soku z cytryny i kilka plasterków ząbka czosnku. Po kilku godzinach w mieszaninie pojawi się sok puszczony przez cebulę, który można od razu podawać chorym.

Maliny to niewielkie i dość niepozorne owoce, które w rzeczywistości są prawdziwą bombą witaminowo-mineralną. Maliny bogate są m.in. w witaminę C, E, B1, B6, B12, magnez, wapń, żelazo i potas. Zawierają także kwas salicylowy, który doskonale rozgrzewa i sprzyja zwalczaniu gorączki. Obecnie w medycynie stosuje się również łodygi i liście malin, w których znaleźć można takie składniki jak: garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe i sole mineralne (m.in. żelaza, miedzi, wapnia). W syrop z malin warto zaopatrzyć się już latem, w czasie trwania zbiorów tego owocu (lipiec i sierpień) — jego przygotowanie jest zbliżone do syropu z cebuli: w słoiku należy ułożyć naprzemiennie warstwy malin i cukru, zwracając uwagę by na samej górze warstwa cukru była dość gruba (zabezpieczy to maliny przed pleśnieniem). Tak przygotowaną mieszankę pasteryzujemy.

Miód to nie tylko słodki przysmak ale i doskonały środek wspomagający odporność i leczenie przeziębień. Ów pszczeli skarb bogaty jest bowiem w takie składniki jak potas, fosfor, sód, wapń, magnez i w mniejszej ilości cynk, żelazo, jod, miedź i mangan. Ponadto znajdziemy w nim witaminy – witaminę C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP i B6) oraz bakteriostatyczne enzymy, pochodzące z gruczołów ślinowych owadów. W walce z przeziębieniami polecane są szczególnie miody lipowe, akacjowe, gryczane oraz nieco mniej znane i trudniej dostępne miody malinowe, wrzosowe i sosnowe. Najzdrowszym miodem jest nowozelandzki miód manuka, odznaczający się największą zawartością cennych składników leczniczych. Niestety jest on również dość drogi — cena miodu manuka uzależniona jest od zawartości methylglyoxalu (wykazującego silne działanie przeciwbakteryjne), tzw. MGO i wacha się od 50 zł do 250 zł za 250 g miodu o najniższej zawartości MGO, czyli 30 mg/kg.

Obecnie dużą popularnością w zwalczaniu objawów przeziębień cieszą się również takie produkty jak kwiat lipy, imbir i cytryna, również bogate w cenne witaminy i minerały. Ciężarne jednak nie muszą całkowicie zdawać się na naturę. Ulgę w przeziębieniu przyniesie również bezpieczny w ciąży paracetamol (można go stosować w normalnej dawce, czyli 1-2 tabletki do 4 razy na dobę — maksymalna dawka to 4 g paracetamolu na dobę). Jeśli domowe sposoby nie przyniosą pożądanego efektu warto sięgnąć właśnie po ten lek, gdyż równie ważne jak unikanie sztucznych i szkodzących środków leczniczych jest szybkie wyleczenie ciężarnej, gdyż przedłużające się przeziębienie może okazać się niebezpieczne dla płodu.

Kontakt

Jeśli masz pytania napisz lub zadzwoń!

Nasi eksperci są do Twojej dyspozycji od poniedziałku do piątku od 07:00 do 15:00

Kontakt

Majówkowa Wyprzedaż Rabaty do -60%!