Superfoods w diecie dziecka
Na naszym blogu znaleźć można artykuł na temat superfoods polecanych w diecie przyszłej mamy. Superżywność może jednak zasilić również dietę dziecka. Sprawdź na jakie składniki postawić przygotowując zdrowe posiłki dla Malucha.
Superfoods w diecie dziecka
Włączanie zdrowej żywności do jadłospisu dziecka można rozpocząć już od 6 miesiąca życia — w tym czasie warto postawić na obfitujące w witaminy warzywa i owoce. Na przykład bogate w witaminę A i beta-karoten dojrzałe (ciemne) marchewki do doskonały superfood na start. Podobnie pietruszka, zawierająca sole mineralne, żelazo, beta-karoten oraz witaminę C, którą podawać można już po 8 miesiącu życia i pasternak, będący doskonałym źródłem skrobi i błonnika, zawierającym antykostydanty, a także witaminę C oraz E.
W późniejszy, czasie do diety dziecka możesz włączać takie produkty jak:
Kasza jaglana — nazywana „królową kasz” działa na organizm alkalizująco, pomagając pozbyć się toksyn z organizmu. Dodatkowo tej kaszy przypisuje się właściwości antyrakowe, antydepresyjne oraz wspomagające układ odpornościowy. Ziarna tego typu kaszy są bogatym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi, manganu i selenu. Ponadto dania jaglane zawierają lecytynę, wpływającą na pamięć i koncentrację. Kaszę jaglaną można podawać niemowlętom.
Czarna porzeczka — jest źródłem wielu witamin: zawiera witaminę C, rutynę, witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz kwas foliowy. Czarna porzeczka ma działanie oczyszczające, wspomaga wątrobę i nerki. Działa przewciwbakteryjnie i przeciwwirusowo dlatego doskonale sprawdzi się jako naturalny wspomagacz dziecięcej odporności w jesiennym okresie wzmożonych zachorowań. Czarną porzeczkę można podawać niemowlętom w postaci soku lub przecieru.
Awokado — to owoc obfitujący w zdrowe kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, E, PP, B6, kwas foliowy, luteinę i potas. Awokado znane jest z usprawniania pracy mózgu, działania przeciwzapalnego oraz ochrony oczu. Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczów owoc ten jest dość kaloryczny, zawiera bowiem 160 kalorii w 100 gramach. Dojrzałe awokado można włączyć do diety już 10 miesięcznych maluchów.
Szpinak — przyjęło się, że nie jest to warzywo lubiane przez dzieci jednak ma ogromny dobroczynny wpływ na ich organizm dlatego warto go podawać już od najmłodszych lat. Bogaty jest bowiem w takie składniki luteina, beta-karoten, magnez, potas i kwas foliowy oraz witaminy takie jak A, B6, E i K. Ze względu na wysoką zawartość żelaza jest zalecany przy anemii, która bardzo często dotyczy niemowląt. Szpinak można włączyć do diety około 10 miesiąca życia.
Płatki owsiane — doskonałe źródło błonnika, żelaza, magnezu, selenu i manganu. Dodatkowo obfituje w wiele zdrowych aminokwasów i zawiera witaminy z grupy B. Posiłki z płatkami owsianymi dostarczają dzieciom mnóstwa energii, dlatego powinny znaleźć się w menu dziecka już po 10 miesiącu życia.
Siemię lniane — to jedno z najbardziej popularnych superfoods, cechuje je wysoka zawartość błonnika, który usprawnia układ trawienny oraz działa delikatnie przeczyszczająco. Te ciemne ziarenka bogate są w kwasy omega-3, cynk, żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B, a także flawonoidy, fito estrogeny i lecytynę. Napar z siemienia lnianego można podawać niemowlętom, a sproszkowane siemię w niedużych ilościach dodawać do posiłków roczniaków.
Jogurt grecki — zawiera bardzo dużą dawkę białka i wapnia, wykazując przy tym niską zawartość węglowodanów i jodu, dodatkowo jest doskonałym źródłem potasu i magnezu. Taka kombinacja to świetne połączenie wartości odżywczych dla maluchów, którym rosną intensywnie kości i zęby (ochroni przed osteoporozą). Jogurt grecki można włączyć do diety już 11 miesięcznego dziecka.
Nasiona chia — maleńkie czarne nasionka są źródłem ogromnej ilości wartości odżywczych, takich jak kwasy omega-3, wapń, magnez, selen, żelazo, błonnik, a także potas, fosfor, cynk oraz witaminy z grupy B. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego nasiona chia działają korzystnie na układ trawienny i perystaltykę jelit. Dodatkowo nasiona chia pomagają wzmocnić układ odpornościowy dziecka. Ten superfood można włączyć do diety pięciolatka.
Przeczytaj również